İş aramayı başlamadan önce yeteneklerinizi keşfedin!

Neyi sevdiğinizi, hangi becerilerinizin daha iyi olduğunuzu biliyor musunuz? Baskı altına çalışırken bu durumla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Kişiliğinize uygun bulmadığınız işler sizi mutlu edemeyeceği gibi motivasyonunuzun da düşmesine yol açacaktır.  Kendinize uygun bir iş bulabilmeniz için neleri iyi yapabildiğinizi ve ne tür bir işte çalışmaktan hoşnut olacağınızı iyi bilmelisiniz. Bunu öğrenmek için ilk adımı bütün yeteneklerinizin ve becerilerinizin listesini çıkararak atabilirsiniz. Ne tür işlerin yeteneklerinize ve becerilerinize uygun olduğunu belirleyin. Peki nedir yetenek? Yetenek; zeka, yaratıcılık, işi başarıyla sonuçlandırma kapasitesi ile bilgi, beceri, tutum, deneyim ve davranıştan oluşan yetkinlik etkenlerinin birleşimidir.  

Yetenekleri en iyi şekilde hayata geçirmek için yapılması gereken ilk iş, kendi rutininizi yaratmaktır. Bununla birlikte;

Keyif aldığınız şeyleri keşfetmek

Yeniliklere açık olmak

Kendinize hedefler koymak da yeteneklerinizin gelişmesine yardımcı olur.

Teknolojide meydana gelen değişiklikler ve küresel rekabetin zorlukları, ürün ve hizmette fark yaratan esas öğeye “Yetenekli İnsana” artık eskisinden daha fazla önem verilmesine yol açmıştır. Özellikle, önde gelen veya öne çıkmayı hedefleyen işletmeler, faaliyet gösterdikleri sektörden bağımsız bir alanda mücadele ettikleri gerçeğini diğerlerine oranla kısa sürede fark ettirmişlerdir. (Aker a.g.e., s.45-59)

Gerekliliği ve önemi giderek artan insan kaynaklarının başarıya ulaşması, çalışanların bireysel gelişimlerinin sağlanmasına bağlıdır. İnsanın kendini tanıması ve gelişimi yetenek yönetimi ile sağlanabilmektedir. Yetenek yönetimi insan kaynaklarının en önemli konusudur. İnsan kaynakları, tüm çalışanların yeteneklerinin açığa çıkmasına yardımcı olmalıdır. Mucha, “The Art And Science of Talent Management” adlı makalesinde Yetenek Yönetimini: ‘’Yetenek yönetimi, işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda doğru iş görenlerin, doğru zamanda, doğru işlerde ve doğru uygulamaları yapabilmelerinin sağlanmasıdır’’ olarak tanımlamıştır.

Potansiyeli yüksek, iletişim gücü kuvvetli, fark yaratan, kurumuna ve çalışma arkadaşlarına değer katan çalışanlar yetenek olarak algılanıp birkaç adım öne çıkacaktır.

Günümüzde şirketler yetenek yönetimini sadece yeteneği işe almak için algılıyor olsa bile yetenek yönetimi, insan kaynaklarının işe alım, eğitim, performans değerlendirme, ödüllendirme, kariyer yönetimi, yedekleme planlaması, çalışan bağlılığı fonksiyonlarında kullanılmaktadır.

FOCUSPYS: Şimdiye kadar ki en kapsamlı Performans Sistemi

Hayaliniz de ki Performans, Proje ve Kalite Yönetimi, Hepsi bir arada. Hemen Ücretsiz deneyin!

ÜCRETSİZ DENE!
F