Yoğun rekabetin yaşandığı günümüzde işletmelerin rekabet üstünlüğü insan kaynaklarının gücüne bağlıdır. Çalışanların başarısını saptamak ve geliştirmek performans değerlendirme ile sağlanabilmektedir. İş dünyasında performans değerlendirme sistemleri örgüt çalışanlarının etkinliğini ve verimliliğini belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Çalışanların performansı ancak güvenilir, adil ve kusursuz performans yönetimi ile ölçülebilir. Çalışanların yetenekleri, hedefleri, görevleri ölçümlenecek, eğitim ihtiyaçları belirlenecek bunun sonucu olarak da motivasyonları yükselecektir.

Performans, iş görenin çalışma davranışının sonucudur, beklenen amaçlara ulaşma derecesidir

 Bireyin olduğu kadar kurumun performansı da son derece önemlidir.

Performans yönetimi; organizasyonun performans amaçlarının ve hedeflerinin belirlenmesini, üst yönetimin beklentilerinin personele iletilmesini, performansın izlenmesini ölçülmesini ve değerlenmesini, personelin bilgi beceri ve yetkinliklerinin geliştirilmesini, ücret yönetimini, kariyer yönetimini içeren süreçtir.

İyi bir performans yönetimi;

- Kaliteli ölçüm sistemi olmalı, veriler doğru toplanmalı, önyargısız, ve yönlendirilmemiş olmalıdır.

- Ölçüm sistemleri anlaşılır, verileri ölçerken kullanılan yöntem yapılan iş ile bağlantılı olmalıdır.

- Performans yönetimi çalışanlarca benimsenmiş olmalıdır.

- Çalışanların hedefleri ve beklentileri ile şirketin beklenti ve hedeflerinin uyumlandırmalıdır.

Performans değerlendirme;  çalışanın verimliliğini ölçmek için işletmelerin kullandığı bir süreçtir.  Değerlendirme ile birey; güçlü ve geliştirmesi gereken yönlerini tespit eder. Mesleki ve kişisel gelişim eğitimleri alarak örgüt gelişimine katkıda bulunur. Performans değerlendirme, performans yönetiminin bir bölümüdür.

Performans değerlendirme, insan kaynakları yönetiminin en önemli fonksiyonlarından biri haline gelmiş,  hem özel kurumlarda hem de kamu kurumlarında hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Performans değerlendirme, ülkemizde ilk olarak kamu kurumlarında  - Karabük Demir Çelik Fabrikalarında daha sonra Sümerbank, Makine ve Kimya Endüstrisinde-  kullanılmaya başlamıştır.  1960’lı yıllarda özel sektörün ilgisini çekmeye başlamıştır.

Yüksek Performans Nasıl Sağlanır?

- Çalışan / Birim,  kendisinden ne beklendiğini bilirse,

- Çalışan üst yönetimin yapmak istediklerini anlar ve benimserse,

- Çalışan yaptığı işin bütüne katkısını görürse,

- Birey ve kurum hedefleri birbiri ile örtüşürse,

- Performansının nasıl değerlendirildiğini hakkında çalışan detaylı bilgilendirilirse,

- Değerlendirme sonucu personel takdir edilir ve ödüllendirilirse,

Çalışanların becerilerinin tespit edilerek sürekli gelişimlerini sağlayan 360 derece performans değerlendirme sistemi, çoklu geribildirim özelliği taşımasından kaynaklı son yıllarda oldukça fazla tercih edilmektedir.

 360 Derece Performans Değerlendirme Sistemi çalışanların sekiz temel yetkinlik alanında değerlendirilmesini amaçlıyor.  Bu sekiz kavram çalışanların liderlik vasfı, iletişim vasfı, değişime olan uygunluğu, diğer insanlarla olan iletişimi, görev yönetimi, sonuç odaklılığı, personeli geliştirmesi ve astlarını yetiştirmesi olarak sıralanıyor.

Çalışanın adil şekilde değerlendirilmesini amaçlayan sistem, personelin yetkinliklerinin, üst yöneticisi, eş değeri, astı, müşterileri ve kendisi tarafından değerlendirilip çoklu ve objektif geribildirim almasını sağlayan kişisel gelişimlerini tamamlarına yardımcı olan sistematik bir değerlendirme aracıdır.

 

FOCUSPYS: Şimdiye kadar ki en kapsamlı Performans Sistemi

Hayaliniz de ki Performans, Proje ve Kalite Yönetimi, Hepsi bir arada. Hemen Ücretsiz deneyin!

ÜCRETSİZ DENE!
F